Pályázat - GINOP-1.2.9-20-2021-01697

A kedvezményezett neve: NaturARCH HÁZÉPÍTŐ Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Hulladékszalmából biobrikett – Megújuló építőanyaggyártás melléktermékéből új termék létrehozása

A szerződött támogatás összege: 8 560 533 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 70 %

A projekt befejezési dátuma: 2022.03.31.

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.9-20-2021-01697

A projekt tartalmának bemutatása:  

A NaturARCH csoport természetes építőanyagokra és hagyományos építési technikákra specializálódott népi építészeti emlékeket újít fel, és modern, egészséges otthonokat tervez és épít. A csoport fő profilja hagyományos és természetes építéskivitelezés és tervezés, klasszikus zsúpfedés alapanyag előállítása és héjazat készítése, vályogfalú házak újratapasztása, illetve kortárs látszóvakolatok készítése, emellett pedig tégla- és vályogfalú kemenceépítéssel is foglalkozik.

A NaturARCH Házépítő Kft. (vagy NaturARCH csoport a NaturARCH Studio Kft-vel kiegészülve) egy a természetes anyagú (vályog, száma, fa, kender stb.) építészetre specializálódott komplex építőipari vállalkozás. Ezen a témán belül jelenleg 2 fő tevékenységünk van. Az egyik a teljeskörű építészeti szolgáltatói tevékenység. Építész irodánk természetes anyagokból épülő lakóházak, középületek, népi műemlék épületek, tájházak, gazdasági épületek építészeti generáltervezését tudja vállalni. A másik nagy terület a kivitelezés, ami kiterjed az általunk tervezett épületek generálkivitelezésére (új építés) és meglévő tájházak, skanzenek, népi építészeti emlékek felújítására. Ezek közül is rendhagyó szolgáltatásunk a zsúpfedés készítés, melyet aktívan cégként egyedül mi készítünk az országban.

MOTTÓNK: Hiszünk a kompromisszumok nélküli környezettudatos és egészséges építészetben.

A természetes alapanyagú tetőfedő anyag, azaz a zsúp gyártása során nagyrészt kézi erővel zajló előállítási és feldolgozási folyamat kapcsán viszonylag nagy mennyiségben keletkezik melléktermékként ömlesztett rozsszalma. Ennek a hasznosítására, feldolgozására kerestünk megfelelő technológiát, így jött szóba a brikettálás lehetősége.

A nem fás szárú növények esetében jobb fűtőértékű briketteket lehet létrehozni a szalmából, mint a fás növényekből, mégis a szalma ezirányú hasznosítása eddig nem igazán terjed el. Ennek elsődleges oka, hogy a szántóföldön keletkező nagy mennyiségű szalmát elsődlegesen az állattartásban hasznosítják, ennek gépei, teljes technológiája (kombájn, különböző bálázók, rakodógépek stb.) széles körben elérhetők.

A hosszú távon felgyülemlett anyag (szalma) új irányú hasznosítása érdekében jelen projekt keretében szalmabrikettáló gép beszerzését valósítottuk meg. A brikett előállítás mellett egy ilyen gép segítségével újabb építészeti végtermék előállítására vált lehetőség, a szalma alapanyagú építőipari hőszigetelő anyag előállítására, mely jól illeszkedik cégünk hagyományos és természetes alapú építészeti politikájába és termék/szolgáltatás szerkezetébe.

A projekt keretén belül a telephelyen dolgozó két munkatársunk munkabérének támogatása is finanszírozásra került. 

A megvalósítani kívánt fejlesztések jól illeszkednek a cégcsoport évek óta tartó tudatos építkezésébe, mely kiterjed a kivitelezési szolgáltatásunk kiterjesztésére és a gyártói tevékenység erősítésére.

Kapcsolat

Bihari Ádám
Ügyvezető
+36 70 312 2040
info@naturarch.org

Munkatársaink

Copyright © 2020 NaturARCH Házépítő Kft. // Webdesign by WebMark Europe

akadálymentes verzió
Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alap logó
Leader logó
Széchenyi 2020 logó